V Prievidzi sa chystá oslava filmu, podujatie má pomôcť zachovať kino

10.05.2012 Prievidza

Prievidza 10. mája (TASR) – Výtvarné umenie, film ale aj hudba dostanú priestor v rámci multižánrovej akcie Svätojánska noc v kine, na ktorú sa občianskemu združeniu Ars Preuge podarilo získať 1970 eur z grantového programu Think Big. Projekt nadväzuje na celonočné premietanie filmov, ktoré združenie realizovalo minulý rok na Jána, v kine Baník. Tento rok však bude mať väčší charakter, doplnené bude o workshopy, koncerty a akcia bude trvať od 22. júna do 24. júna.

"Svätojánska noc v kine je oslavou filmu. Projekt má dve roviny. Prvou je naša snaha o zachovanie kina v meste Prievidza, ktorému z dôvodu digitalizácie kín hrozí úplné zavretie a zároveň jeho oživenie spôsobom, ktorý je blízky mladým ľudom, ktorí sú tvoriví a kreatívni," uviedla Veronika Ľahká z Ars Preuge.

Oslavovať sa bude workshopmi, výstavou filmových plagátov, premietaním medzinárodných a slovenských študentských filmov, ale aj koncertmi zaujímavých skupín. Projekt je určený pre mladých ľudí, ktorých zaujíma umenie, kultúra, dobré filmy.

"Cieľom je ukázať mladým ľudom v meste, že aj oni môžu participovať na zaujímavých akciách a vtiahnuť ich tak do kultúrneho deja. Zároveň je našou snahou priniesť im zaujímavé akcie, workshopy a filmy," ozrejmila Ľahká.

Finančné prostriedky, ktoré organizátori získali z grantového programu, budú podľa jej slov použité najmä na autorské práva za filmy, honoráre skupín, medializáciu akcie a nákup materiálu na tvorivé aktivity, do ktorých sa bude môcť zapojiť každý návštevník.
 

Vyberte región